ANALYSE – Het is vandaag 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag. Dat betekent een lang weekend, wat veel Amerikanen op het idee brengt een bezoekje aan de bioscoop te brengen.

Een van de grote bioscoophits dit voorjaar is Disney’s vervolg op Finding Nemo: Finding Dory. Dory is die blauwe vis met een eigenschap die veel beleggers ook hebben: ze heeft namelijk geen kortetermijngeheugen. Daarmee is ze beter af dan veel beleggers, die vaak helemaal niets lijken te onthouden.

Finding Dory is een onverwachte meevaller, want Disney zag eigenlijk meer in de Steven Spielberg-film ‘De GVR’ (de Grote Vriendelijke Reus), naar het bekende verhaal van Roald Dahl.

Disney heeft hier overigens nog geluk bij een ongeluk dat het De GVR samen produceerde met Walden Media en het bedrijf van Spielberg zelf, zodat ook de kosten gedeeld kunnen worden als het hele project verlieslatend blijkt.

Tegenvallers Disney

Disney zit even in een dipje, want ook het met veel tamtam aangekondigde vervolg op Alice in Wonderland met Johnny Depp, ‘Alice Through the Looking Glass’, flopte eerder dit jaar jammerlijk.

Het aandeel Walt Disney, jarenlang een van de betere beleggingen, is hierdoor de laatste maanden wat weggezakt. Dat had behalve met de geflopte films ook te maken met slecht nieuws rond de televisieactiviteiten, zoals bij sportzender ESPN die met teruglopende abonnementen kampt.

Dat in een Disneyresort in Florida een kind werd gegrepen door een krokodil hielp de koers ook al niet. Het zorgde er ook voor dat er even geen grappige krokodillen meer optreden in de parken.

Goudmijntjes

Maar hoewel de televisiedivisie Disney’s grootste is, zit het enorme duurzame concurrentievoordeel (de ‘moat’ zoals Warren Buffett die omschrijft) toch vooral in de films en hun helden. Alles wat er na verschijnen van een film wordt verdiend aan merkrechten, knuffels, speelgoed en via de attracties in de pretparken begint met het moment dat een kind geraakt wordt door een Disney-karakter in een film.

Disney zit met de rechten op Star Wars, de vele Marvel-superhelden en al die klassieke Disney-figuren op een hele berg goudmijntjes. Ook de televisietak drijft daar trouwens ten dele gewoon op, met de vele kinderkanalen die wereldwijd worden aangeboden. Dory is voor Disney het nieuwste goudmijntje.

Ik denk dat het aandeel Walt Disney onder de 100 dollar een koopje is. Volgens analisten (bron: Bloomberg) wordt er in 2016 een winst per aandeel van 5,82 dollar behaald. Daarmee staat het aandeel nu 17 keer de winst, wat voor Disney aan de lage kant is. De winst wordt de komende jaren bovendien vrij snel opgevoerd en het rendement op het eigen vermogen zal boven de 20 procent liggen.

Vandaag zijn de Amerikaanse beurzen dicht vanwege Independence Day, maar Walt Disney is een aandeel om morgen bij opening te kopen. Nu maar hopen dat u dat een hele dag kunt onthouden.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’. Hij bezit aandelen Walt Disney.